Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Για τη Μαρίλια...

Καλησπέρα Μαρίλια,
Σου απαντώ τώρα που βράδιασε. Εϊναι η ώρα που κοιτάζοντας το φεγγάρι σκέφτομαι. Όχι πως δεν είμαι και την ημέρα ξύπνια, αλλά το βράδυ που χαμηλώνουν οι ρυθμοί των ανθρώπων, δεν έχει πολλή ηχορύπανση, είναι πιο εύκολο για μένα να συγκεντρωθώ. Να σου πω επίσης πως χάρηκα πολύ που βρήκα μήνυμα από μια μαθήτρια της Β τάξης! Μα πάρα πολύ! 
Σου απαντώ λοιπόν, αλλά θα μεταφέρω την ερώτησή σου και εδώ για να μάθουν και οι άλλοι μαθητές τι ρώτησες. 


Κάτσε να φουσκώσω τα φτερά μου, να κάνω μια πτήση πάνω από τον Ιερό Βράχο.....

Νά' μαι πάλι! Με φωτογράφισε ο Έφιος Μαρίνος! Είναι εδώ και συζητάμε για την ερώτησή σου. Λοιπόν:


Παρθενώνας
Ο ναός που οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στην προστάτιδα της πόλης τους, Αθηνά Παρθένο, είναι το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας στην περίοδο της μεγάλης ακμής της και το αρτιότερο ως προς τη σύνθεση και την εκτέλεση από τα οικοδομήματα του Ιερού Βράχου.


Ερέχθειο
Το Ερέχθειο, κομψό οικοδόμημα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αρχιτεκτονική μορφή, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 421-406 π.Χ., αντικαθιστώντας τον πρωιμότερο ναό, που βρισκόταν λίγο πιο νότια και ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα, το λεγόμενο ''Αρχαίο ναό''. Ο ναός αναφέρεται ως ''Ερέχθειο'' επειδή σχετίζεται με το μυθικό βασιλιά των Αθηνών Ερεχθέα, που λατρευόταν αρχικά στη θέση αυτή.


Προπύλαια
Τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών κτίσθηκαν στη δυτική πλευρά του βράχου, στη θέση όπου τοποθετείται και η πύλη του οχυρού της μυκηναϊκής ακρόπολης.




Ναός της Αθηνάς Νίκης
Ο ναός της Αθηνάς Νίκης βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου, στη θέση όπου στα μυκηναϊκά χρόνια υπήρχε ο πύργος του τείχους, που προστάτευε την είσοδο στην ακρόπολη. 






Βραυρώνιο
Ψηφιακή αναπαράσταση του Βραυρωνίου. 
Πλαισιωμένο δεξιά από τα προπύλαια 
και αριστερά από την Χαλκοθήκη.
Το Βραυρώνιο βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του νότιου τείχους της Ακρόπολης, αμέσως νότια των Προπυλαίων. Ήταν ιερό αφιερωμένο στη Βραυρωνία Αρτέμιδα, προστάτιδα των επιτόκων και των λεχώνων, και θεωρείται ότι λειτουργούσε ως παράρτημα του μεγάλου ιερού της θεάς που βρίσκεται στη Βραυρώνα της Αττικής.



Ναός της Ρώμης και του Αυγούστου
Αναπαράσταση του Ναού της 
Ρώμης και του Αυγούστου

Ο ναός της Ρώμης και του Αυγούστου οικοδομήθηκε στα τέλη του 1ου αι. π.Χ., στα ανατολικά του Παρθενώνα ή στα ανατολικά του Ερεχθείου.
Τα ερείπια του Ναού της Ρώμης
και του Αυγούστου






Βάθρο του Αγρίππα
Το μνημείο του Αγρίππα υψώνεται στα δυτικά των Προπυλαίων της Ακρόπολης, ακριβώς απέναντι από τη βόρεια πτέρυγα και την «Πινακοθήκη», και περίπου φθάνει σε ύψος τον πύργο του ναού της Αθηνάς Νίκης, που βρίσκεται στα νότιά του.



Πύλη BeuleΗ πύλη Beule βρίσκεται στη δυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, δυτικά των Προπυλαίων και αποτελεί σήμερα την κύρια είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο.


Τείχος της Ακρόπολης
Η Ακρόπολη λόγω της γεωμορφολογίας της αποτέλεσε χώρο καταφυγής των κατοίκων της περιοχής ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, γύρω στο 1200 π.Χ., κατασκευάσθηκε το πρώτο οχυρωματικό τείχος, το λεγόμενο

''κυκλώπειο'', που περιβάλλει την κορυφή του λόφου. Ίχνη αυτής της οχύρωσης είναι ορατά κυρίως στα νοτιοανατολικά των Προπυλαίων, ενώ η πορεία της μπορεί να αποκατασταθεί από ίχνη που έχουν εντοπισθεί στην περιφέρεια του βράχου.


Χαλκοθήκη
Κατά μήκος του νότιου τείχους της Ακρόπολης, στα ανατολικά και σε συνέχεια του Βραυρωνίου, υπήρχε η Χαλκοθήκη, ένα επίμηκες

οικοδόμημα, του οποίου το όνομα και η χρήση μάς είναι γνωστά από αναφορές σε αρχαίες επιγραφές. Το κτήριο φιλοξενούσε κυρίως μεταλλικά αναθήματα που είχαν προσφέρει οι πιστοί στην Ακρόπολη, όπως όπλα, αγαλματίδια και υδρίες, και αποτελούσαν περιουσία της θεάς Αθηνάς.


Αρχαίος ναός της Αθηνάς
Ο παλαιότερος ναός της Ακρόπολης, που ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα και στις αρχαίες πηγές αναφέρεται ως ''αρχαίος νεώς'', βρίσκεται στα νότια του Ερεχθείου και βόρεια του Παρθενώνα.




Για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα όμως....
Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω λέξεις που είναι πολύ πιθανό να σε δυσκολεύουν στην κατανόησή τους. Όμως, κράτησε μόνο αυτές που καταλαβαίνεις, αν θέλεις ρώτησε για μερικές. Σημασία έχει να κρατήσεις τις εικόνες τους. Να τις κάνεις δικές σου. 
Καλό σου βράδυ Μαρίλια. 
Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.